Din frys behöver frostas av ett par gånger per år. Om du inte frostar ur frysen kommer den tillslut att vara full med is, vilket inte bara gör att det kan vara svårt att få ut varorna utan även leder till att frysen drar mer ström. En annan tråkig effekt kan vara att lådorna i frysen går sönder, en kostnad du alltså kan slippa om du tar hand om din frys.
Du behöver:
- En plåt
- Kastruller eller skålar
- Kokhett vatten
- Handdukar eller trasor
Gör så här:
- Börja med att stänga av frysen.
- Plocka ut alla varor och linda in dem i tidningspapper. Ställ allt i låda eller påsar tillsammans med kylklampar så hålls de kalla. Har du en balkong är det perfekt att ställa ut allt där när det är kallt ute. Dra ut eventuella lådor och diska ur.
- Låt dörren till frysen stå öppen och lägg handduk eller trasor och en plåt framför frysen så att smältvattnet inte rinner ut direkt på golvet.
- Ställ in kastruller eller skålar med kokhett vatten i frysen, då smälter isen fortare. Byt vattnet när det har svalnat.
- Torka ur ordentligt med rengöringsmedel när all is är borta.
- När frysen är ren och torr kan du starta den igen och stänga dörren. När du märker att frysen är så kall som den ska vara kan du ställa in alla varor igen.