Start / Hyresgäst / Temperatur i lägenheten
Temperatur i lägenheten
För att få ett bra inomhusklimat och samtidigt spara energi finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Vi strävar mot att alla ska trivas och må bra i våra lägenheter. Att ha rätt inomhusklimat är viktigt både för dig som hyresgäst och för miljön.
Temperatur
Det finns en överenskommelse mellan Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen att temperaturen i våra lägenheter ska hålla sig kring 20 grader. Temperaturen mäts en bit in i rummet och en bit ovanför golvet.
Kallt i lägenheten?
Mät bostadens temperatur med en tillförlitlig termometer några gånger under en vecka. Gör mätningen mitt i rummet, en meter ovanför golvet och minst en meter in i rummet från yttervägg eller fönster. Är det kallare än 20 grader kan du göra en felanmälan eller kontakta ditt driftkontor .
Temperaturen i din lägenhet styrs av ett automatiserat system som känner av temperaturen både utomhus och inne i din lägenhet. Utanför ditt hus sitter en temperaturgivare som känner av utomhustemperaturen och inne finns termostater som sitter på elementen som känner av hur varmt det faktiskt är i din lägenhet.
Vi får ibland samtal från hyresgäster som berättar att elementen är kalla fast det är kallt ute. Det behöver inte betyda att elementen är trasiga. Ofta beror det istället på att termostaten på elementen känner att temperaturen håller sig över 20 grader i lägenheten trots att elementen inte är varma.
4 värmande råd
1. Kolla tätningslister runt dörrar och fönster
Vid dörrar och fönster läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta din fastighetsskötare om du känner att det drar.
2. Placera inte stora möbler framför elementen
Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel soffan eller om du har långa gardiner framför elementet. Håll minst 40 cm avstånd mellan möbler/gardiner och element.
3. Dra för persienner och gardiner på natten
Persienner och gardiner hjälper till att hålla kylan ute. Dra för under de kyligaste timmarna på dygnet så behåller du värmen bättre i din lägenhet.
4. Vädra snabbt med tvärdrag
Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då byts luften utan att rummet kyls ner.
Skiftningar på hösten och våren
Värmesystemet arbetar automatiskt och reglerar både efter inomhustemperatur och utomhustemperaturen. Under våren och hösten, när det kan ske snabba växlingar i vädret, kan det ibland ta en stund innan systemet hittar rätt balans.
Ventilation
För att luften i en lägenhet ska vara hälsosam och fräsch måste den bytas ut.
Luften sugs ut genom ventiler i till exempel badrum och genom köksfläkten. Men luften måste komma in någonstans också och därför finns det spaltventiler vid dina fönster i lägenheten. Om ventilerna är stängda tar sig den friska luften in någon annanstans med kallras och drag som följd. Det fina med spaltventilerna är att de sitter vid fönstren där också elementen finns. Så när den kalla luften kommer in så känner termostaten på elementet av det och signalerar att det behövs mer värme.
Tips för bättre klimat inomhus:
- Håll spaltventilerna i din lägenhet öppna och rengjorda.
- Håll fläktarna i badrum och kök rena och öppna.
- Låt gärna badrumsdörren stå öppen på natten så att luften
kan strömma fritt i lägenheten. - Ställ inte möbler för elementen – värmen från dem ska ju kunna
cirkulera i rummet. - Täck inte för termostaterna på elementen med tjocka gardiner
– då känner de inte av temperaturen i rummet lika bra.
- Vädra effektivt – öppna flera fönster samtidigt och låt dem bara
stå öppna ett par minuter.