Sök

Start / Hyresgäst / Energispartips till hemmet

10 Enkla och smarta energispartips för dig som bor i hyresrätt.

Energisituationen i Sverige och Europa är ansträngd, med höga priser på el och risk för att elen inte räcker för vissa timmar i vinter som följd. För att förbättra situationen behöver vi alla hjälpas åt.

Det kan vara svårt att veta hur mycket energi man gör av med när man bor i hyresrätt, särskilt om vatten och värme ingår i hyran. Men det finns en hel del du kan göra för att minska både energiförbrukningen och din elräkning.

Även små förändringar gör stor skillnad på det stora hela, och våra tips är enkla men effektiva. Alla kan vara med och bidra.

01. STÄNG ALLTID AV
STRÖMBRYTAREN PÅ
DINA ELPRYLAR
Fem till femton procent av din
hushållsel går till hemelektronik
som står i stand-by. Koppla all
din hemelektronik till ett grenuttag
med strömbrytare, så kan du lätt
stänga av alla saker när du inte
behöver använda dem.

1. STÄNG ALLTID AV STRÖMBRYTAREN PÅ DINA ELPRYLAR
Fem till femton procent av din hushållsel går till hemelektronik som står i stand-by. Koppla all din hemelektronik till ett grenuttag med strömbrytare, så kan du lätt stänga av alla saker när du inte behöver använda dem.

2. SLÄCK ALLTID LYSET EFTER DIG NÄR DU LÄMNAR RUMMET
Belysning står för en femtedel av hemmets energianvändning, så här finns det både pengar och energi att spara.

3. BYT TILL LÅGENERGILAMPOR
Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90 % genom att gå över till LED där det finns halogen. 

4. DUSCHA SNABBT & EFFEKTIVT ISTÄLLET FÖR ATT BADA I BADKAR
En dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med hela 500 kilowatttimmar per person. Stäng därför av vattnet när du vill tvåla in dig. Och använd gärna en duschtimer för att hålla reda på tiden.

5. VAR SPARSAM MED VATTNET VID DISK & TANDBORSTNING
En kvarts disk under rinnande vatten kräver hela 75 liter. Använd istället balja eller diskpropp. Stäng även av vattnet när du borstar tänderna. Tipsa också hyresvärden om läckande kranar. 

6. VAR RÄDD OM VÄRMEN I LÄGENHETEN
Ha inte stora möbler eller långa gardiner framför dina element, det hindrar värmen från att komma ut i rummet. Om du känner drag, kolla dina tätningslister runt fönster och dörrar. Är de trasiga, kontakta hyresvärden. 

7. ANVÄND TORKSKÅP & TORKTUMLARE MED MÅTTA
Låt tvätten hängtorka om det inte är så bråttom! Det går åt nästan lika mycket energi att torka ett par strumpor som att fylla hela torkskåpet. Anpassa torktiden så att fläkten inte står på i onödan. Ett torkskåp använder ungefär lika mycket energi som 570 LED-lampor!

8. TVÄTTA FULL MASKIN & ÖVERDOSERA INTE TVÄTTMEDEL
 Det går åt nästan lika mycket energi till att tvätta en enda tröja som att tvätta en full maskin. Tänk också på att inte överdosera tvättmedlet, utan läs på paketet hur mycket som behövs.

9. ANPASSA KASTRULLERNAS STORLEK TILL PLATTAN & ANVÄND LOCK VID KOKNING
Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar som passar till plattans storlek (repiga och buckliga bottnar drar mer energi). Använder du lock när du kokar vatten sparar du dessutom 30 % energi.

10. STÄLL IN RÄTT TEMPERATUR PÅ KYL OCH FRYS
För varje grad extra kyla du har ökar du energianvändningen med upp till 10 %. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader (går lätt att kolla genom att lägga in en termometer i mitten av kylen eller frysen.)

Fler tips från Sveriges Allmännytta