Sök

Start / Aktuellt / Bostadsbolaget är en av vinnarna av "bästa Klimatinitiativen 2020"

Bostadsbolaget är en av vinnarna av "bästa Klimatinitiativen 2020"

Västerviks Bostads AB vinner utmärkelsen bästa klimatinitiativet i kategorin Fossilfritt för att ha övergått till använda HVO som bränsle i servicebilar inom bygg och service. Genom att ta avstamp i fordonens garantitider hittade de ett pragmatiskt och ekonomiskt sätt att minska klimatutsläppen och spara pengar.
Tävlingen om Årets bästa klimatinitiativ är ny för i år och startades för att lyfta fram framgångsrika exempel på hur bostadsföretag kan bidra till en mer miljömässigt hållbar utveckling.
Priserna delades ut under konferensen Klimat- & energikicken, som i år hölls digitalt.
https://www.sverigesallmannytta.se/har-ar-vinnarna-av-arets-basta-klimatinitiativ/

Västerviks Bostads AB vinner utmärkelsen bästa klimatinitiativet i kategorin Fossilfritt för att ha övergått till använda HVO som bränsle i servicebilar inom bygg och service. Genom att ta avstamp i fordonens garantitider hittade de ett pragmatiskt och ekonomiskt sätt att minska klimatutsläppen och spara pengar.

Tävlingen om Årets bästa klimatinitiativ är ny för i år och startades för att lyfta fram framgångsrika exempel på hur bostadsföretag kan bidra till en mer miljömässigt hållbar utveckling. Priserna delades ut under konferensen Klimat- & energikicken, som i år hölls digitalt.

Nedan följer Pressmeddelande från Sveriges Allmännytta.

Pressmeddelande 2020-11-25

Västerviks Bostads AB en av vinnarna av ”Bästa klimatinitiativen 2020”

Västerviks Bostads AB vinner utmärkelsen bästa klimatinitiativet i kategorin ”Fossilfritt” för att ha övergått till att använda HVO som bränsle i servicebilar inom bygg och service. Genom att ta avstamp i fordonens garantitider hittade de ett pragmatiskt och ekonomiskt sätt att minska klimatutsläppen och spara pengar.

Med tävlingen ”Bästa klimatinitiativen 2020” vill Sveriges Allmännytta lyfta fram framgångsrika exempel på hur bostadsbolag kan bidra till en mer miljömässigt hållbar utveckling. Vinnarnas erfarenheter ska spridas till alla andra allmännyttiga bolag för att öka klimatnyttan än mer.

Västerviks Bostads AB vann kategorin "Fossilfritt”" för att ha övergått till att använda HVO som bränsle i servicebilar inom bygg och service. De har även fattat beslut att köpa in farmartankar till orter som inte har nära till kommersiella HVO-tankställen och arbetar för att erbjuda samma möjligheter till hemtjänst och andra intressenter.

– Med hjälp av kunskapshöjning hos alla medarbetare kan alla bidra genom att välja rätt bränsle i tanken och skapa minskade koldioxidutsläpp. Dessutom är arbetssättet väl förankrat, konkret och repeterbart, säger Gabriella Castegren, klimatexpert på Sveriges Allmännytta.

– Jag är riktigt stolt att få motta en utmärkelse för vårt målmedvetna arbete att bli fossilfria. Vi hoppas att det här ska inspirera andra att följa vårt exempel och hitta olika sätt att minska klimatavtrycket. Vi har lyckats sprida ett aktivt hållbarhetsarbete i hela organisationen och känner att vi verkligen bidrar till att skapa en hållbar tillväxt i Västerviks kommun, säger Sven-Åke Lindberg, vd på Västerviks Bostads AB.

Totalt har fem allmännyttiga bolag belönats i olika kategorier för sitt klimatarbete och därmed tagit viktiga steg i riktning mot en mer klimatsmart allmännytta. Förutom Västerviks Bostads AB utsågs vinnare i fyra andra kategorier.

·         ”Energieffektivisering: Sollentunahem

·         "Klimatkrav på leverantörer": Familjebostäder i Göteborg

·         Klimatsmart boende”: LKF i Lund

·        ”Effekttoppar och förnybar energi”: Kopparstaden i Falun 

Priserna delades ut på Klimat- & energikicken den 24 november som i år skedde digitalt.

Klimatinitiativet är ett upprop initierat av Sveriges Allmännytta för att minska utsläppen av växthusgaser. Målet är att de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen ska minska med 30 procent. Idag deltar 182 medlemsföretag som tillsammans har närmare 712 000 lägenheter.

Mer om Klimatinitiativet och tävlingen
Läs mer om tävlingen ”Bästa Klimatinitiativen 2020”.
Läs mer om Klimatinitiativet.
Läs mer om Klimat- och energikicken.

 

För mer information, kontakta:
Gabriella Castegren, projektledare för Klimatinitiativet, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 33, gabriella.castegren@sverigesallmannytta.se 

Sven-Åke Lindberg, vd, Västerviks Bostads AB, 0490–25 72 03

Ulrika Lamberth, pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25 ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se